User-agent: * Disallow: /cgi-bin/ Disallow: /images/ Disallow: /pages/thankyou.html

Instagram gaat likes verbergen?

Het kan zomaar eens zijn dat jouw Instagram feed er binnenkort heel anders uit ziet. Instagram is namelijk een test aan het uitvoeren hoe het is om likes te verbergen op het platform. Alléén jij kan straks nog zien hoeveel mensen jouw foto hebben geliked. Is dit wel een goed plan?

Waarom?

Het experiment moet er voor zorgen dat mensen zichzelf minder gaan vergelijken met anderen. Het is gebleken dat veel mensen , voornamelijk jongeren, sociale druk ervaren op social media. Zo houden zij obsessief in de gaten hoeveel likes hun foto krijgt en kunnen zich vervelend voelen wanneer het aantal likes niet aan hun verwachtingen voldoet. Ze voelen zich nog naarder en meer onzeker wanneer een vriend/vriendin/bekende/etc. wél dit aantal likes behaald. Wat doen zij wel goed en ik niet? Ben ik wel leuk genoeg? Dit soort vragen roept dit verschijnsel op.

Het gaat dus om zien en gezien worden op Instagram. En dat is een probleem, volgens hen. Het gaat op dit platform juíst om wat je deelt en hoe creatief je content is en niet om hoeveel likes iets scoort. Authentieke content is waar Instagram zich weer meer op wilt gaan focussen en daar kan deze maatregel volgens hen aan bijdragen. Het stimuleert mensen ook om weer wat meer na te denken over de ‘like’ die ze uitdelen en na te gaan of de post hun like waard is, in plaats van zomaar lukraak op de knop te drukken.

Hoe ziet dat eruit?

Op dit moment is het experiment nog intern en dus nog niet zichtbaar voor mensen zoals jij en ik. Wel zijn er een aantal screenshots uitgelekt over hoe je feed eruit zal zien wanneer dit experiment doorgezet gaat worden. Zoals te zien is op de screenshot, zal je wel te zien krijgen dat ‘Tim’ en ‘anderen’ je foto geliked hebben, maar de exacte aantallen zijn weggelaten. Alleen jij hebt inzicht tot het precieze aantal likes op je foto.

Reacties

De reacties zijn tot nu toe wisselend, de een vindt het een verademing, terwijl de ander beweerd dat dit het einde wordt van het medium. Bekende influencer en Youtubre Mascha Feoktistova (ook wel bekend als Beautygloss) verteld in haar vlog (https://www.youtube.com/watch?v=7kwET_PIC7E) dat het ‘geniaal’ vindt en dat ze er ‘volledig achter zou staan’.

Of het experiment echt doorgezet gaat worden naar de werkelijkheid, is nog niet bekend. Wel is het dus duidelijk dat Instagram actief bezig is met het verlagen van de sociale druk op het platform, en dat kan alleen maar gezien worden als een positieve ontwikkeling!


Geef een reactie